Gå till innehåll

Shoplifter, 1969, Island

Från ett tak under några stora takfönster i en galleria hänger en installation bestående av flera långa hårtofsar i olika färger. De är olika långa och skiftar i olika starka nyanser, så som rött, blått och svart. De påminner om päls i texturen.

Foto: Magnus Westerborn

Hår har en särskild laddning i många kulturer. Hår väcker känslor och kanske mycket tidiga minnen av en mors hår vid amning. Det har starkt sinnliga men även direkt erotiska anknytningar och numera är hår också förknippat med äckel – det där som växer okontrollerat på våra kroppar som vi bekämpar med kommersiella ideala förebilder av en perfekt kropp.

Hår som en sinnlig och vacker upplevelse, något mjukt och gosigt är en utgångspunkt för konstnären med det märkliga artistnamnet Shoplifter. Hon använder sig av mänskligt och syntetiskt hår i sina fantastiska skulpturala byggen. Som många av sina isländska kollegor är färgskalan högt uppvriden. Färgstarkt är helt enkelt ett understatement. Något som för övrigt även går igen i flera verk av andra icke-isländska konstnärer under årets OpenArt.

Shoplifter arbetar i storskaliga skulpturala installationer som det här verket på Oscar C i centrala Örebro. I färg och i starkt dynamiska former bygger hon en lekfull inre värld.

Det liknar egentligen ingenting annat på den skulpturala konstscenen. Den gränslösa fantasi med vilket hon formar sina typiska sagolandskap påminner om datoranimationer fast i fysisk och lockande taktil form. Det här är konst för ögat men förstås också med en enorm berörandedimension. Man vill bara känna och krama ytorna!

Upplevelsen innehåller en mycket primitiv språklös grundkänsla av sinnlig närhet och, är det, moderlighet?

Shoplifter själv menar att hennes fascination för hår i alla former är ett tidigt eget barndomsminne av mormoderns avklippta hårfläta som hon hittade i ett skåp.
Hår som material och medium i konstsammanhang har förekommit relativt länge och sprunget ur en konsthantverkstradition sedan århundranden att på olika sätt ta tillvara och göra objekt av det för olika användningar.

Island är som sagt ett litet land där många känner alla – under stark dynamisk påverkan men för Shoplifters del kommer influenserna också från det mångkulturella New York där hon bott sedan 1994.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se