Gå till innehåll
  • Start
  • / Utställningar & program

Här hittar du aktuella, tidigare och kommande utställningar på Örebro konsthall.

Signe Johannessen – Uppståndelsen i Kvarntorp

1 april–28 maj

Curator: Caroline Malmström

1949 gjordes ett märkligt arkeologiskt fynd vid Kvarntorp utanför Kumla. Benbitarna som hittades tillsammans kom från olika arter. Skallen verkar ha tillhört en medelålders kvinna, men käken från en hund, en benbit kom från häst, en grisfot, en koskuldra, och revben med oidentifierat ursprung. Fyndet fick vila i Historiska museets arkiv, men har fortfarande inte visats på museet eftersom berättelsen om det är oklar.

I Signe Johannessens nya separatutställning Uppståndelsen i Kvarntorp blir det förbryllande fyndet en propeller för en polyfoni av enhörningar, varulvar och andra hybrida och gränsöverskridande kroppar. Bland storskaliga skulpturer och nya videoverk möter vi den rykande slagghögen Kvarntorpshögen, som ett spekulativt kulturminne och utgångspunkt för en berättelse om 1900-talets accelererande strävan efter ny energi. Vilken förståelse av världen har gått förlorad? Vad händer om fyndet återbördas? Vad kan fyndet och högen berätta för oss om framtiden?

Som en röd tråd genom utställningen löper den unga flickan. Hon är en portal till de förtrollade världarna, och genom hennes blick trotsas rationella upplysningsideal, arkivets rigida struktur och samtidens mani av att mäta. Allt med en förtröstan i den förtrollande leken, och i det vi ännu inte vet.

Produktionen har genomförts med stöd från: Kulturrådet, Nordisk kulturkontakt och Nordisk kulturfond.

Signe Johannessen – Uppståndelsen i Kvarntorp - Trailer

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Örebro konsthall

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se